Amazon og ophavsretten

Amazon har for få dage siden introduceret tjenesten “Amazon Cloud Player” der er en tjeneste hvor man som bruger kan uploade sin musik og bagefter afspille den over internet i sin browser (á la Grooveshark) eller på sin Android telefon.

Og med “sin musik” menes helt overvejende musik man har købt, hvad enten det er MP3 filer fra Amazon eller CD’er.

Amazon Cloud Drive er en tjeneste hvor man pt. gratis kan have 5 GB filer liggende til privat brug. Player delen af den nye tjeneste er tildels at MP3’er købt direkte fra Amazon ikke tæller med i de 5 GB men bare er oveni og at der er en MP3 afspiller til web og Android der kan tilgå MP3 filerne.

Tjenesten er indtil videre begrænset til amerikanske kunder – eller i hvert fald kunder i den amerikanske del af Amazon.

Ophavsretten

Apple arbejdet efter sigende på en tilsvarende tjeneste men er blevet holdt tilbage af forhandlinger om licensbetingelser og afregning af musikbranchen. Amazon har løst dette problem ganske enkelt:

Cloud Player is an application that lets customers manage and play their own music. It’s like any number of existing media management applications. We do not need a license to make Cloud Player available.
Cat Griffin

Der er ikke nogen tvivl om at der vil blive beskæftiget et større antal jurister i den kommende tid for at få afklaret om den forudsætning nu også er helt korrekt.

I hvert fald vil det i Europa, f.eks. i Danmark med Ophavsretsloven, være spændende at se en afgørelse på dette område. § 12 giver mulighed for at lave digitale kopier, hvilket der vil være tale om i tilfældet med Amazon Cloud Drive / Player, men den undtagelser der er i § 12 forudsætter at det er en handling man foretager på egen hånd. § 12, stk. 4, afskærer tredjemands medhjælp og Amazons tjeneste må ligge inden for dette område.

This entry was posted in Legal and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Amazon og ophavsretten

  1. Pingback: Onlinerettigheder | Hennings blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.