Estimering

Man kan ikke estimere hvor lang tid en kreativ eller intellektuel opgave tager at løse. Det kan højst lade sig gøre for opgave der er fuldstændig rutinemæssige eller monotone.

Det er en formodning man har haft længe og f.eks. blev det vist i 1994 i en undersøgelse af “The Planning Fallacy“. De psykologiske til at man ikke kan estimere er forsøgt kortlagt men de præcise faktorer kendes ikke med sikkerhed; er det troen på egne evner, fokuseringen på processen der ignorerer faremomenter, forsøg på at virke dygtigere, et ønske at undgå konflikter eller noget helt andet?

Grundlæggende må vi erkende at

  • vi estimere systematisk opgaver til at tage kortere tid end de faktisk tager
  • vi er for sikre på vores egne estimater

Man kan forsøge at kompensere for estimeringer på mange måder hvor den mest mystiske er at gange med π. Det er sikkert opstået, og af nogle stadig ment, som humoristisk men det anvendes nogle gange. Men er estimatet usikkert til at starte med bliver det ikke mere sikkert at justere det med en fast faktor, uanset om det er 10%, 20%, 40% eller 314%. Estimatet er stadig usikkert.

Pudsigt nok hjælper det heller ikke bagefter at vurdere hvor lang man faktisk brugte på en opgave, usikkerheden er den samme. Men vil man være sikker på påvirke et estimat skal man bare være åben omkring en eventuel deadline for opgaven. Når en deadline kendes viser estimaterne sig at ende med at påstå at opgaven kan løses indenfor deadlinen. Nogle tanker omkring al dette kan læses i Allan Kelly’s “Notes on Estimation and Retrospective Estimation“.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Ledelse, Udvikling og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s