GMO mad

Jeg ved ikke helt hvad jeg skal synes om historien om genmodificerede laks.

På et eller andet plan har jeg et ønske om at der er en grænse et eller andet sted. På den anden side har jeg ikke nogen reel eller faktuel begrundelse for det.

Hvis der skal være en grænse, så skal den vel være på den anden side af hvad selektiv arv kunne opnå. Ellers er det metoden og ikke resultatet det handler om, og metoden i sig selv er der ikke noget galt i.

Der er jo ikke nogen generel sundhedsrisiko ved GMO mad. Se også “When genetic engineering is the environmentally friendly choice“.

GMO mad handler om økonomi så det er klart at denne laks er skabt for at vokse hurtigere og spise mindre, og dermed blive billigere at producere. At den dermed har en mindre miljø- og klimabelastning er alene noget der anvendes i markedsføringen, men som verden ser ud nu er det naturligvis også værd at tage med.

Da jeg ikke ved hvad jeg skal synes om det så vil jeg i stedet nævne at den nok smager lidt anderledes end almindelige laks, alene på grund af den hurtigere vækst. Men om det er bedre eller dårligere ved jeg naturligvis ikke.

Se i øvrigt også dette resume, “Genetically Engineered Crops: Experiences and Prospects” (hører til denne rapport). Min bekymring om GMO ligger i at jeg er sikker på at der på et tidspunkt meget snart vil være en virksomhed der skaber en fødevare der kun indeholder lige præcis de indholdsstoffer som skal bruges til at den ser og smager rigtigt, og at det derved bliver sværere for (fattige) forbrugere at få alle de indholdsstoffer vi har brug for; at “spise varieret” vil blive svært hvis fødevarer bliver for målrettede.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Other og tagget , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til GMO mad

 1. tvendager siger:

  Kære Henning
  Henvisningen: ingen generel sundhedsrisiko ved GMO hævder til at begynde med at GMO er det samme som de krydsninger der opstår tilfældigt ude i naturen.
  Hvor er det efter din mening sket ude i naturen, uden menneskelig indgriben, at et fiskegen tilfældigt er landet i en tomat?
  Har du slet ingen link til GMO kritiske kilder?
  Når forbrugerne spørges siger flertallet nej til GMO.
  Mener du flertallets ønske skal respekteres?

  • Kære Tvendager
   Beklager det tog så lang tid at få din kommentar godkendt – jeg havde ganske enkelt overset den.
   Jeg har fundet masser af link til GMO kritiske kilder, men jeg har ikke fundet nogen der er specielt overbevisende.
   Med hensyn til flertallets ønske så synes jeg flertallet skal gøre hvad flertallet vil. Men mener du at et flertal skal kunne bestemme over alt hvad et mindretal må?
   Min pointe med mit indlæg var at jeg godt kan se at der er en værdi (økonomisk og økologisk) i GMO mad, men at jeg kan mærke at jeg har en grænse der ligger et sted før min bekymring (ren designer fødevarer). Hvorfor jeg har den grænse har jeg ikke fundet ud af og heller ikke præcist hvor den ligger.

   Men til sidst med fiskegenet og tomaten. Gode gamle Monsanto… Nej, jeg er heller ikke fan af dem, men så igen. Jeg ved ikke hvor meget du ved om gener men jeg tror du ikke helt forstår hvad et gen er. Nej, tomater og fisk deler ikke mange gener naturligt (og hvor naturlig synes du egentlig en tomat er?) men nogen gener deler de. Ligesom de deler med os (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8661994).
   Det er nok ikke det du mener, da det er en konsekvens af evolution. Du mener nok gener fra en art til en anden, på tværs af nedarvning. Tjah, vi mennesker har nok 150 gener fra andre arter der er blevet “indsat” udefra, helt naturligt (https://genomebiology.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13059-015-0607-3). Sjovt nok er det sket på samme måde som man startede på at lave GMO men bare uden nogen form for kontrol – udover naturligvis at de gener der var *for* skadelige for et menneske har slået det ihjel inden det kunne give generne videre til afkom.

   Lidt mere om hvilke ting der heller ikke passer om GMO: https://geneticliteracyproject.org/2015/11/13/10-studies-proving-gmos-are-harmful-not-if-science-matters/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.