Privatisering

Min holdning til privatisering er baseret på en grundantagelse: Vi har begrænsede ressourcer.

Derfor er der nogle ting vi som samfund ikke kan gøre. De opgaver det giver mening vi udfører er vi nød til at overlade til dem der udfører dem bedst. Det er nogle gange private, nogle gange det offentlige. Nogle gange er vi nød til at udstyre private virksomheder med et monopol og så er vi nød til at regulere deres drift i høj grad. Under alle omstændigheder er det naivt at tro at nogen vil udføre en opgave bedst muligt uden at der stilles krav til dem og det er min holdning at kravstyring er meget vigtig.

Det kan vi sagtens være uenige om – alt sammen, lige fra min grundantagelse til mine konklusioner. Det kaldes politik.

Derudover synes jeg at vi langt hen ad vejen er alt for dårlige til at stille krav, både til offentlige og private aktører. At den nuværende regering siger fra overfor (reelt monopol) realkreditten til den almene boligsektor, og samtidig kræver (faktisk monopol) Københavns Lufthavns priser ned, er udtryk for længe tiltrængte tilpasninger af krav. At begge eksempler kommer fra samme ministerium skyldes måske at denne minister er god til markedsføring og det er muligt der sker tilsvarende tiltag mange andre steder.

En af mine yndlingsaversioner er virksomheder der qua deres historiske samfundsmæssige betydning har opnået særlige privilegier – tænk forsikringer, realkredit, banker, energi – som de stadig nyder godt af på trods af de reelt ikke længere lever op til den rolle privilegierne var en kompensation for. Der trænger virkelig til at blive stillet nye krav eller åbnet op for alternativer.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Other. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.