Demokratisk kup

Uden i øvrigt at forholde mig til hvem der vandt hvilket præsidentvalg faldt jeg over “National Popular Vote Interstate Compact“. For os der lever i et land uden valgmænd kan de angelsaksiske systemer godt virke lidt mystiske og med amerikanernes opdeling i stater er det heller ikke nemmere. Amerikanerne kan nemlig ikke bare vedtage et nyt fælles valgsystem fra national (føderal) side, de er principielt nød til at gøre det i hver enkel stat – for hver enkel stat bestemmer selv hvordan den afgiver dens stemmer (valgmænd) til nationens valg.

For at omgå det har en række amerikanske stater derfor aftalt et alternativ. Alternativet træder først i kraft den dag det rent faktisk kan have betydning og derfor hører vi andre ikke så meget til det. Det går ud på at fra den dag der er tilstrækkeligt med stater der er med på aftalen, vil de stater afgive deres samlede stemmer (valgmænd) til den præsidentkandidat der har fået flest stemmer til valget.

På den måde vil det amerikanske præsidentvalg i praksis overgå til at være afgjort af stemmeantal, mens det formelt stadig vil være valgmændsbaseret.

Og det er vel en form for demokratisk kup. Aftalen er tænkt til at omgå den amerikanske forfatning, uden at en forfatningsændring foretages. Får den nogensinde nok opbakning vil den i praksis tilsidesætte de resterende staters forfatningssikrede indflydelse på valget af præsident.

Advertisement
This entry was posted in Other and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.