Juridisk tynd is

00001430_ice-age-2-paa-tynd-is_ukendt_360Her er et fif jeg har lært efter at have læst mange tekster skrevet af jurister: Når en jurist begynder at anvende analogier eller bruger for uklare vendinger, er det fordi han er på tynd is.

Jeg har et par eksempler.

Det første skrev jeg om for nogle år siden, hvor professor Lars Bo Langsted var blevet hyret til at forklare hvorfor oplysninger lagt på en webserver sandelig stadig var hemmeligholdte. Her brugte han analogier om at dokumentet på en bestemt adresse der kunne tilgås af enhver i hele verden sandelig var det samme som at placere et dokument i en skrivebordsskuffe, hvorefter fremmede roder rundt deri.

Ikke verdens bedste analogi, men Langsted var også bedt om at komme med et responsum i en dårlig sag.

Generelt gælder, at analogier er nøje udvalgt for at understøtte en fortolkning, uden at man faktisk benytter nogen faglig argumentation.

Det andet oplevede en bekendt for nylig, hvor en advokat forsøgte at afpresse ham, indenfor lovens, men ikke moralens, grænser. I den forbindelse skrev advokaten at han lå inde med oplysninger og at min bekendte efter omstændighederne ville kunne dømmes for et eller andet strafbart. Nu er det muligt at advokaten lå inde med nogle oplysninger og det er helt sikkert at man efter omstændighederne kan dømmes. Men når advokaten end ikke kan få sig selv til at kæde de to ting sammen ved man med sikkerhed at der ikke er sammenhæng mellem oplysningerne og risikoen for at blive dømt.

Det er en fordel at danske advokater langt hen ad vejen vil undgå at skrive en løgn. Derfor anvender de alle mulige krumspring der er til at se og vi andre kan regne ud hvad der faktisk står.

This entry was posted in Legal. Bookmark the permalink.

1 Response to Juridisk tynd is

  1. Pingback: Antipiratgruppen | Hennings blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.