Retsforbehold og retsfølelse

Henrik Dahl, sociolog og politiker, har en pointe i dette indlæg på Facebook: At tyskeren Jan Böhmermann, ham der i en provokation af de tyske begrænsninger af ytringsfriheden har fået den tyrkiske præsident til at se rødt, måske ville have kunnet udleveres fra Danmark (hvis han var her) fordi den tyske straffelov indholder en bestemmelse om “fornærmelse” af andre statsoverhoveder, med en strafferamme på 3 år.

Selvom den absolut største straf man kunne give i Danmark ville være 4 måneder, og at det er stærkt tvivlsomt at det overhovedet ville være strafbart i Danmark.

Hvis altså vi havde stemt ja til retsforbeholdet – hvilket naturligvis er grunden til at Dahl tager det op. Men havde vi stemt ja kunne vi altså være tvunget til at udlevere en person der har gjort noget som ikke er strafbart her. I dette tilfælde er der tale om en tysk statsborger men reglerne ville have været de samme for danske statsborgere.

Vi har ikke så vidt jeg ved en særlig bestemmelse om “fornærmelse” af udenlandske statsoverhoveder, men vi har en skærpende omstændighed hvis det er en handling rettet mod majestæten. Det er det tætteste vi kommer på en majestætsfornærmelses-paragraf, straffelovens § 267 kombineret med § 115, og ville teoretisk kunne øge straffen til 8 måneder, milevidt fra EU’s og Tysklands 3 års-grænse.

Det er mærkeligt at basere nogen som helst ret på følelsen af at være fornærmet.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Legal og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Retsforbehold og retsfølelse

  1. Pingback: Fornærmet | Hennings blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.