Først kopimaskinen, så emails

Når en virksomhed bevidst begår lovbrud er der altid nogen der har ansvaret. Den engelske politiske model siger at det altid er topchefen der har ansvaret, uanset hvem der faktisk vidste noget, men der er ikke mange der følger det princip. For eksempel brugte Volkswagens topchef en del energi på at skyde skylden nedad, godt hjulpet af et hierarki der alle søgte at finde en enkelt eller en håndfuld udviklere at pege på.

Efterhånden som den strategi faldt fra hinanden var der en eller anden der fik lyst til at topchefen Martin Winterkorn i hvert fald heller ikke skulle gå fri. Og her kommer emails ind i billedet.

Overskriften kommer af at jeg en gang fik at vide at det store skift for beviser i virksomheder kom for over 50 år siden, efter Xerox introducerede kopimaskiner til kontorer. For når en medarbejder fik at vide han skulle gøre noget ulovligt, så kunne der ske det at vedkommende tog en fotokopi af beskeden. Bare for en sikkerheds skyld. Og efterfølgende blev disse fotokopier medarbejderens garanti for at han i hvert fald ikke alene skulle tage skylden.

Med emails er det blevet meget mere udbredt. For eksempel tilbage ved forrige økonomiske krise husker jeg at en i Enron’s økonomiafdeling sikrede et godt bevis ved at sende en email til en chef med et spørgsmål til deres ulovlige bogføringspraksis. Svaret der kom tilbage var at han skulle slette den email med det samme – og den email beholdt medarbejderen.

Kopier er kort sagt medarbejderens våben mod at blive syndebukken i ulovligheder.

Gad vide om det er med til at gøre det lettere for medarbejdere at bryde loven?

For at vende tilbage til Volkswagenog samarbejdspartnere – så er det i hvert fald klart at der er folk i Volkswagen der ikke vil lade Winterkorn slippe for ansvaret. Og hvis man er interesseret i at vide hvordan Volkswagen – og andre – faktisk har implementeret deres bedragende software er der en god præsentation fra tyske Chaos Computer Club.

En der lader til at have forstået risikoen ved emails er sjovt nok Donald Trump, hvilket, fuldt i tråd med mandens personlighed, derfor er noget han praler med. Han har dog ikke taget samme hensyn med hans voicemail.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Management og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Først kopimaskinen, så emails

  1. Pingback: Korruption | Hennings blog

  2. Pingback: Delete this email | Hennings blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.