“Det der magnesiumchlorid, hvad betyder det?”

Når aviserne omtaler byggesagerne om brug af MgO-plader som den største byggeskandale i nyere tid er det nok en god ide at overveje hvordan det kunne ske.

Og det første jeg synes vi kan se er, at det er heldigt at problemerne har vist sig på mindre end 5 år, for ellers ville der være langt flere der blev ramt.

Kort fortalt så er historien at man i 2010 for alvor begyndte at bruge MgO-plader til vindspærre i Danmark og få år efter viste problemerne sig. MgO-pladerne opsuger vand i langt højere grad end andre vindspærrer og den danske vinter er alt for fugtig til dem, hvorefter der udskilles ætsende salte der kan skade resten af byggekonstruktionen.

Så når entreprenører undrer sig så skyldes det nok at de faktisk ikke ved specielt meget om kemi (det er derfra jeg har overskriftens citat), eller hvad MgO-pladerne faktisk består af. Pladerne kan sagtens bruges i andre regioner – såmænd nok også Norge – men Danmark er simpelthen for fugtig.

Hvorfor i alverden begyndte man så at bruge dem? For hvis ikke MgO-pladerne havde vist sig så hurtigt at være skadelige for byggekonstruktionerne, så kunne vi jo være endt med alle at have brugt dem. På ganske kort tid overtog de markedet for vindspærrer, med alle de nødvendige godkendelser og jeg kan da godt forstå at entreprenørerne ikke tænkte videre over risici i den situation. Når noget kan bruges i USA, Belgien og Tyskland er det oplagt at det også kan bruges her.

Men nu har Byggeskadefonden vejledninger klar.

—-

Så vidt jeg kan se er synderen MgCl, der også findes naturligt i forbindelse med MgO. MgCl begynder at optage fugt allerede ved 37% luftfugtighed, indtil det er mættet. Det er meget lavt og selvom pladerne er pakket ind i en yderkonstruktion så er danske vintre, hvor vi nemt kan have måneder med 95%+ luftfugtighed, simpelthen for meget for dem.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Legal og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.