WTF Microsoft?

Efter de indledende historier om Windows 10 har der været mere og mere foruroligende meldinger om tvivlsomme funktioner i styresystemet. Jeg har ikke installeret Windows 10 og har ikke undersøgt dem, men tænkte at det ville jeg gøre inden jeg opgraderede. Så kom der bare nye meldinger og nu tænker jeg WTF!?!

Først det seneste jeg er blevet opmærksom på: Når man installerer opfordres man kraftigt til at bruge en Microsoft konto til at logge på. Det er meget fint og forældre kan oprette konti til deres børn så alle familiens konti administreres sammen*.

Og så får forældrene en ugentlig status email hvor de kan se hvor lang tid børnene har brugt computeren, hvilke websites de har besøgt (med mulighed for at blokere for dem), hvilke spil og programmer de har brugt og hvilke søgeord de har brugt når de har benyttet søgemaskiner. Med mulighed for at man kan dykke længere ned i dataene, skulle man have lyst.

OK, jeg kan godt forstå at der er nogen der gerne vil vide det her men lad os nu lige se på hvor god en ide den her løsning er.

For det første så er overvågning den forkerte måde at lade sine børn tilgå internet. Hvis ikke I stoler på hinanden har forældrene et problem og det løses ikke ved overvågning men med samarbejde.

For det andet så virker blokering af hjemmesider ikke, bare spørg Pirate Bay. Eller læs disse artikler.

Og så er der jo også lige de stakkels børn der faktisk ikke kan stole på at deres forældre vil acceptere dem for det de er, hvilket for eksempel fik EFF til at lave en særlig vejledning til LGBTQ unge tidligere på året.

For det fjerde så skal alle disse data samles centralt hos Microsoft for at der kan sendes en email til forældrene. En masse data om børns online adfærd (sites, søgeord etc) samlet centralt på en server. Hvis den server ligger udenfor EU kunne der være noget for Datatilsynet at se på her. Som forælder bør man overveje om Microsoft, eller hvem Microsoft mere eller mindre frivilligt lader se på registreringerne, skal have lov til det.

For det femte så skal alle disse registreringer herefter sendes på email, hvilket gør det trivielt for kriminelle at opsnappe dem lokalt.

For det sjette så er der en overhængende risiko for at denne overvågningsfunktionalitet også “kommer til at” sende tilsvarende registreringer for alle andre brugere til Microsoft.

Jeg tænker der er flere ting, men det må så komme senere.

—-

*) Jeg går ud fra at det er videreførsel fra Family Safety fra Windows 7, 8 og 8.1

Advertisement
This entry was posted in Security and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.