Statslig nødret?

I de sidste par dage har der kørt en dansk pendant til historierne om overvågningen med “Operation Stingray” – overvågning af en større gruppe mennesker ved brug af falske mobilsendemaster. Konkret har diskussionen handlet om lovligheden af en PET’s eventuelle anvendelse af sådanne falske mobilsendemaster.

Da mobilsendemaster ikke skal identificere eller validere sig overfor mobiltelefoner er det en oplagt overvågningsmetode. For en måneds tid siden kørte der f.eks. en historie om at metoden var observeret i Oslos finansdistrikt og tidligere om hvilke steder der var størst risiko for at møde falske sendemaster i USA. I Oslo var det muligvis industrispionage mens det i USA nok mere er en statslig aktivitet.

Hvor den umiddelbare dækning i aviserne har handlet om at bruge sendemasterne til aflytning er det faktisk mere interessant hvad ondsindede parter kan gøre ved ens telefon. Takket være mobil protokollerne kan sendemasterne bruges til at kontrollere telefoner

Historien kom i de danske medier fordi Folketingets ombudsmand accepterede at de danske myndigheder ikke behøver at svare på om de bruger eller har brugt falske sendemaster. En tidligere regering mente ellers at falske sendemaster var i strid med dansk ret og derfor var der da også brug for en hjemmel for eventuelt at måtte bruge dem. Det lader Justitsministeriet til at have fundet i reglerne om nødret, i stil med straffelovens § 14.

Hvad er så egentlig meningen med retsplejelovens regler om aflytning i kapitel 71? F.eks. § 783 som eksplicit siger at det er en domstolsafgørelse der skal komme forud. Selv i tilfælde hvor aflytningen er absolut nødvendig og en afgørelse ikke kan nås skal politiet have aflytning godkendt af domstolene indenfor et døgn (stk. 4). Hvorfor er der behov for særlige nødretsbetragtninger? Og er nødret ikke noget der kun gælder for andre end myndigheder?

Så vidt jeg husker så er den sidste gang man har diskuteret nødret for myndigheder var i forbindelse med besættelsen

This entry was posted in Security and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.