Teknologisk uvidenhed er ikke morsom – Forbrydelse og straf / 2

Når vicestatsadvokat Anders Riisager i den meget stort oplagte hackersag om kopiering af politiets kørekortdatabase udstiller en afgrundsdyb teknologisk uvidenhed er det fristende at grine af ham. Men det er det desværre alt for alvorligt til.

Der er tre grunde til at jeg interesserer mig meget for straffesagen; for det første er det interessant at vide om man faktisk har fundet de skyldige, for det andet synes jeg at anklagemyndighedens behandling af de tiltalte er problematisk ud fra et menneskeligt synspunkt og for det tredje er det overordenligt spændende at se hvad der ender med at være “beviser” i sagen.

OK, så Riisager prøvede forleden at miskreditere et af nøglevidnerne, Jacob Appelbaum, for den tiltalte svensker, Warg, ved at anvende dette tweet som bevis for at Appelbaum og Warg var venner.

Sweden Kidnapped My Friend, Pirate Bay Co-Founder Anakata: http://torrentfreak.com/sweden-kidnapped-my-friend-pirate-bay-co-founder-anakata-120810/ …
– Jacob Appelbaum

Dette er indlysende hvad der er sket her, uanset hvad Appelbaum måtte synes om Warg (“anakata”): Hvad han har gjort er blot at han har tweetet artiklen fra Torrentfreak fordi han syntes den var interessant for dem der følger ham, og indholdet af tweeten er som udgangspunkt overskriften fra artiklen.

tweety-tweet

Det svarer til at Riisager påstod at jeg er venner med svenskeren fordi jeg har brugt teksten her.

Som sagt er det lige til at grine af.

Hvis altså ikke fordi det var anklagemyndigheden der prøver at bruge det. Og lad os gå ud fra at anklagemyndigheden, hverken Riisager eller den stab der har været involveret i måske et par år, ikke ved bedre for ellers ville det være i strid med retsreglerne.

Så når anklagemyndigheden bruger dette så er det fordi de selv tror på det og derfor opbygger en kognitivt forudindtagelse hvor de vil være tilbøjelige til at se alle informationer i et bestemt lys. Det er set mange gange at politiet og anklagemyndigheden har ignoreret tydelige tegn i en efterforskning fordi de allerede var overbevist om de tiltaltes skyld.

Der er flere ting ved sagen der bør gøre os alle lidt ubehageligt til mode. En ting jeg har nævnt før er anklagemyndighedens behov for at køre sagen op i medierne så der tales om “superhackere”; eftersom CSC var advaret om sikkerhedshullerne i længere tid før indbruddet blev opdaget er det uklart hvor meget “super” der har været over de skyldige. En anden ting er naturligvis faren ved at hverken anklagemyndighed eller dommer har tilstrækkelig forståelse for hvad der er normalt eller suspekt indenfor IT. En tredje ting er hvordan de tiltalte er blevet behandlet undervejs; her vil jeg foreslå at man tager et kig på Statistikbankens STRAF49 og hvor lang tid de tiltalte har siddet fængslet indtil videre.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Legal, Security og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Teknologisk uvidenhed er ikke morsom – Forbrydelse og straf / 2

  1. Pingback: Så blev de dømt – gad vide hvad straffen bliver | Hennings blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.