Når lave lønninger ikke gør produktionen billigere

To undersøgelser peger på noget der strider imod de senere års ide: Tilsyneladende gør outsourcing til lande med lave lønninger ikke produktionen billigere.

Hvis det er rigtigt så er det en meget mere ekstrem konklusion end min egen fornemmelse. I forvejen syntes det at være klart at outsourcing har omkostninger til ledelse, og har man bare hørt lidt om lean vil man også vide at den forlængede tid fra start til levering er en omkostning i sig selv.

Bill Waddell, der er en af fortalerne for lean, har i nogle år forudset udviklingen i priserne på arbejdskraft i Kina. Han har da også svært ved at få armene ned over at blive bekræftet i at der reelt ikke er noget at spare ved at flytte produktion fra USA til Kina; måske 4% lavere omkostninger og det er endda inden de ekstra omkostninger til transport er regnet med, herunder tiden. Produktion i Kina giver god mening, men åbenbart kun hvis man tænkt sig at levere til kunder i det østlige Asian.

Det bakkes så op af en dansk undersøgelse, der tilsynelande viser at outsourcing da godt kan betale sig men primært til lande med lønninger på niveau med vores. Undersøgelsen er ikke offentlig endnu og det bliver interessant at se hvad konklusionen bygger på.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Management og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.