HTML5 problemer

HTML5 split between W3C and WHATWGSå oprandt dagen hvor HTML5 endelig løb ind i seriøse problemer. HTML5 formatet var en længe tiltrængt opstramning af HTML og havde vel reelt kun et enkelt problem fra starten af: Den manglende klarhed om videoformater.

HTML5 er resultatet af WHATWG samarbejdet og blev efterfølgende adopteret af W3C. Siden valgte WHATWG og W3C af praktiske årsager at køre udviklingen ad to separate spor, W3C’s HTML 5 og WHATWG’s HTML Living Standard.

Det viser sig nu, modsat hvad jeg oprindeligt syntes, at være en god ide. For W3C har nu godkendt at DRM bliver en del af HTML5.

I første omgang kun i forbindelse med video men som EFF gør opmærksom på, så er der nu åbnet op for at DRM overhovedet kan være en del og dermed vil der genopstå et pres for at kunne lukke formatet af for brugerne. Vil du kunne gemme en side til senere? Vil du se kilden til en side? Vil du verificere at Javascriptet ikke prøver at udnytte huller? Trist, det vil nu kunne låses af for os.

The W3C is now in an unenviable position. It can either limit its “content protection” efforts to the aims of a privileged few, like Hollywood. Or it can let a thousand “content protection systems” bloom, and allow any rightsholder group to chip away at software interoperability and users’ control.

EFF fokuserer på denne del i det jeg har linket til her, men der er også den anden side af DRM. For hvor DRM ikke beskytter mod piratkopiering (men kun lader som om det gør) og giver brugeren en dårligere oplevelse (med mindre han benytter en piratkopi), så er det gennem DRM at man udøver magt over udviklere. I dette tilfælde browserudviklere.

WHATWG vil fortsat udvikle HTML Living Standard uden DRM. Jeg håber at brugerne ikke bliver lokket til at acceptere mindre.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Jura, Udvikling og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til HTML5 problemer

  1. Pingback: Ja, hvad er det lige vi får ud af DRM i HTML5? | Hennings blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s