Piratkopiering og DRM

tl;dr: DRM er en vægtstang der kan bruges af dem der leverer indhold, samtidig med at det gør det mere attraktivt for brugerne at piratkopiere.

Jeg har længe beklaget mig over to ting ved DRM: Det virker ikke og det giver en dårligere oplevelse for de betalende kunder.

Det første tog jeg delvist fejl i; ganske rigtigt beskytter DRM ikke mod piratkopiering, men der er gode argumenter for at DRM’s egentlige formål er et andet: Det skal give udgivere (forlag, musikselskaber, filmselskaber) magt overfor dem der fremstiller e-bogslæsere, mp3-afspiller og Blu-Ray afspillere.

Ellers kunne man jo bare købe en afspiller der kunne springe over alle de reklamer, vignetter og andet skrammel man skal se igennem i starten af en film. Eller man kunne flytte sin e-bog fra enhed til enhed, uden at være nød til at købe den igen. Se Ian Hickson’s eksempler.

Jeg faldt over dette Heinlein citat i denne sammenhæng:

“There has grown up in the minds of certain groups in this country the notion that because a man or corporation has made a profit out of the public for a number of years, the government and the courts are charged with the duty of guaranteeing such profit in the future, even in the face of changing circumstances and contrary to public interest. This strange doctrine is not supported by statute or common law. Neither individuals nor corporations have any right to come into court and ask that the clock of history be stopped, or turned back.”
– Robert A Heinlein, Life-Line

Med hensyn til den dårligere oplevelse synes jeg det er utroligt hvor langt man vil gå for at gøre det attraktivt for ens kunder at istedet opsøge piratkopier. Jeg kan såmænd godt leve med at man ikke kan springe over de små vignetter på discs der fortæller hvilke selskaber der står bag distributionen af samme; uinteressant, men, whatever.

Derimod synes jeg at 2 minutters tvungen film om nu skal jeg jo lige huske at jeg ikke må kopiere mine DVD’er eller Blu-Rays er i overkanten, i betragtning af at jeg jo netop har betalt for dem. Og helt ovre i den anden side har vi Sony’s rootkit, DVD’er der ikke kan afspilles i nogle modeller af afspillere eller dette eksempel: Forlag der vil indsamle informationer om hvilke bøger deres kunder læser og dele det med andre organisationer.

Så er der selvfølgelig de steder i verden hvor kopibeskyttelse gør det svært for blandt andet syns-handicappede at tilgå e-bøger. Eller Nintendo der synes at ville gøre det uattraktivt for deres kunder at købe flere spilkonsoller. Hvad med at miste adgang til sine e-bøger mens man er på ferie? Det gælder naturligvis ikke kun e-bøger men også musik, film og apps.

Der vil altid være nogen der ikke vil betale for bøger, musik og film (og andet), men hvis man ikke en gang giver den samme kvalitet og service som piratkopierne har man valgt en unødvendig hård kamp.

Så er der i øvrigt erfaringerne fra de udgivere der ikke anvender DRM, f.eks. O’Reilly Media indenfor tekniske udgivelser og Tor indenfor fiktion. O’Reilly tilbyder pengene tilbage for e-bøger hvis ikke man er tilfreds og kræver at alle deres udgivelser, også dem for andre forlag som f.eks. Microsoft Press, skal være uden DRM. Og Tor har ikke mærket nogen nedgang i deres salg efter de gik fra DRM.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Development og tagget , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Piratkopiering og DRM

  1. Pingback: HTML5 problemer | Hennings blog

  2. Pingback: Dine Rettigheder Mangler | Hennings blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.