Fog of War

Fog_of_warJeg vil gerne anbefale filmen “The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara“. Den er i år blevet 10 år gammel og er en biografi om Robert S. McNamara. Da McNamara selv deltager aktivt i filmen har den også et selvbiografisk præg.

Nu er jeg godt klar over at McNamara kan være en kontroversiel skikkelse, idet han var amerikansk forsvarsminister i den periode hvor Vietnam-konflikten eskalerede til en unødvendig og blodig krig.

Netop derfor er filmens indhold interessant og der er særligt en sekvens hvor McNamara forklarer hvad han, bagefter, mener var den dybere liggende årsag til at USA begik den fejl at gå ind i krigen. Han afviser ikke Kennedy’s holdning om at endnu et sovjet- eller kinesisk-kommunistisk kup skulle forhindres for enhver pris, men derimod at Vietnam overhovedet var i fare derfor.

Kommunistisk, ja, men ikke kontrolleret af hverken Sovjetunionen eller Kina, og McNamara går videre til at forklare hvorfor han mener at man burde have kunnet indse det allerede inden krigen.

Pointen er i enhver konflikt at prøve at forstå modpartens motivationer. Fra McNamara’s 1995 bog:

Our misjudgments of friend and foe, alike, reflected our profound ignorance of the history, culture, and politics of the people in the area, and the personalities and habits of their leaders.

Filmen kan lejes på cdon.dk, købes på Amazon.co.uk eller lånes på bibliotek.dk.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Communication, Management og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.