En uretfærdig målestok og et par sidebemærkninger

papalSå paven siger farvel og tak og Vatikanets nyhedssite brød sammen. Forløbet var enkelt, en italiensk avis havde fået fat på historien, den bredte sig som løbeild over alverdens net- og sociale medier og en stor gruppe mennesker, inklusiv undertegnede, gik ind for at se om det var officielt bekræftet.

Som en sidebemærkning vil jeg gerne nævne at en meget stor del af netmedier der viderebragte denne nyhed indenfor den senere tid er gået over til at tage betaling for adgang. Men i modsætning til nyhedsmediernes opfattelse af at nyheder er værd at betale for lykkedes det altså alligevel denne at sprede sig uden om betalingsmure. Pudsigt.

Valgte man i stedet for Vatikanets nyhedssite at se på deres twitter stream gik der ikke lang tid før det var bekræftet. Twitter kan godt klare store belastninger.

For nogle år siden var jeg involveret i et kundeprojekt hvor oppetid var meget vigtig og vi fandt en rigtig god løsning. En del af løsningen var en accept af at der ville være dele af sitet der kunne gå ned ved stor belastning men at det ville kunne ske uden at den primære del af sitet blev påvirket. Og at den primære del ville kunne klare en belastning langt ud over hvad man kunne forestille sig.

Nogle år senere kom dette site da også under en meget stor belastning gennem et online angreb, et angreb der nok havde til formål at få sitet til at gå ned. Det skete også men kun for den del af sitet der måtte. Resten forblev kørende, som ventet og ikke mindst som ønsket.

Man kunne lidt humoristisk eller sarkastisk sige at Vatikanet burde kunne forudsige hvor stor en belastning de vil komme til at stå over for, men der må altid i sådan en situation foretages en afvejning af pris og ydelse. For oppetid skalerer indenfor intervaller ganske lineært men imellem disse intervaller er der ofte store spring. I min erfaring kræver oppetid og performance i virkelig store scenarier eksponentielt større investeringer.

Undtagelsen er hvis man fra starten har valgt en lidt dyrere arkitektur men ikke desto mindre er valget altid mellem pris og ydelse.

Så at Vatikanets nyhedssite går ned når paven overrasker alle er det muligvis udtryk for at de har foretaget et valg der siger, at det er acceptabelt. Og det er fint nok.

IE5Som en anden sidebemærkning er det ikke ofte man ser et site der mener at det vises bedst i Internet Explorer 5, sådan som man ser det for Vatikanets pressekontor.

This entry was posted in Communication, Development, Security and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.