En uretfærdig målestok og et par sidebemærkninger

papalSå paven siger farvel og tak og Vatikanets nyhedssite brød sammen. Forløbet var enkelt, en italiensk avis havde fået fat på historien, den bredte sig som løbeild over alverdens net- og sociale medier og en stor gruppe mennesker, inklusiv undertegnede, gik ind for at se om det var officielt bekræftet.

Som en sidebemærkning vil jeg gerne nævne at en meget stor del af netmedier der viderebragte denne nyhed indenfor den senere tid er gået over til at tage betaling for adgang. Men i modsætning til nyhedsmediernes opfattelse af at nyheder er værd at betale for lykkedes det altså alligevel denne at sprede sig uden om betalingsmure. Pudsigt.

Valgte man i stedet for Vatikanets nyhedssite at se på deres twitter stream gik der ikke lang tid før det var bekræftet. Twitter kan godt klare store belastninger.

For nogle år siden var jeg involveret i et kundeprojekt hvor oppetid var meget vigtig og vi fandt en rigtig god løsning. En del af løsningen var en accept af at der ville være dele af sitet der kunne gå ned ved stor belastning men at det ville kunne ske uden at den primære del af sitet blev påvirket. Og at den primære del ville kunne klare en belastning langt ud over hvad man kunne forestille sig.

Nogle år senere kom dette site da også under en meget stor belastning gennem et online angreb, et angreb der nok havde til formål at få sitet til at gå ned. Det skete også men kun for den del af sitet der måtte. Resten forblev kørende, som ventet og ikke mindst som ønsket.

Man kunne lidt humoristisk eller sarkastisk sige at Vatikanet burde kunne forudsige hvor stor en belastning de vil komme til at stå over for, men der må altid i sådan en situation foretages en afvejning af pris og ydelse. For oppetid skalerer indenfor intervaller ganske lineært men imellem disse intervaller er der ofte store spring. I min erfaring kræver oppetid og performance i virkelig store scenarier eksponentielt større investeringer.

Undtagelsen er hvis man fra starten har valgt en lidt dyrere arkitektur men ikke desto mindre er valget altid mellem pris og ydelse.

Så at Vatikanets nyhedssite går ned når paven overrasker alle er det muligvis udtryk for at de har foretaget et valg der siger, at det er acceptabelt. Og det er fint nok.

IE5Som en anden sidebemærkning er det ikke ofte man ser et site der mener at det vises bedst i Internet Explorer 5, sådan som man ser det for Vatikanets pressekontor.

Dette indlæg blev udgivet i IT sikkerhed, Kommunikation, Udvikling og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s