Kursmanipulationer og LinkedIn, Facebook eller …

Højesteret afsagde i dag dom over en tidligere redaktør for Penge & Privatøkonomi, hvor han blev dømt – dommen var en stadfæstelse af både byretten og landsrettens domme – for kursmanipulation. Dommen er interessant for den tiltalte havde faktisk offentliggjort at han ejede de aktier han anbefalede, hvilket umiddelbart kunne synes at opfylde værdipapirhandelslovens §38, stk. 3.

Stk. 3. Ved anvendelsen af bestemmelsen i stk. 1, nr. 1, i forhold til redaktører og redaktionelle medarbejdere, der som led i deres erhvervsmæssige aktivitet udbreder oplysninger, skal der tages hensyn til de regler, der gælder for sådanne personers erhverv. 1. pkt. finder ikke anvendelse, hvis den pågældende redaktør eller redaktionelle medarbejder direkte eller indirekte drager fordel eller får udbytte af udbredelsen af oplysningerne.

Domstolene synes tydeligvis ikke, og særligt ikke Højesteret der fordoblede straffen til 8 måneders fængsel, at den tiltalte havde gjort tilstrækkeligt ud af det. Sikkert sammenholdt med at vedkommende var gået systematisk til værks og havde overtrådt reglerne i godt 1½ år. Men dommens fulde tekst forklarer faktisk ikke dette hvilket er trist. Ovennævnte stk. 3 nævnes, inklusiv forarbejderne men Højesteret forklarer ikke eksplicit at tiltalte ikke beskyttes deraf eller hvor meget eller hvornår han er gået ud over det tilladte.

Nu er stk. 3 en særlig undtagelse for redaktører og redaktionelle medarbejdere, en af mange særregler for pressen i dansk lovgivning. Hvad nu hvis man anbefalede en aktie på et socialt netværk eller på sin blog?

Som udgangspunkt er alle vi andre, ikke-pressefolk, ikke beskyttet af stk. 3 og det vil så sige at vi er endnu mindre beskyttet end den her dømte redaktør.

Så længe vi ikke overtræder reglerne, der udenfor insiderhandel mest handler om at vildledning og bedrageri, burde vi være sikre. Men en mere klar begrundelse fra Højesteret ville have været god at have.

Dette indlæg blev udgivet i Jura og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s