Edison og/eller Tesla

Thomas Edison er generelt berømt som opfinder og huskes f.eks. for de glødepærer der i mange år har været den primære lyskilde i verdens hjem. At de snart ikke længere må sælges i EU skyldes mere miljøpolitik end en fejl i designet.

Nikola Tesla er knap så kendt generelt men almindelig kendt blandt de mere nørdede. Edison og Tesla arbejdede med mange af de samme ting og står – tilsammen – som glødepærens egentlige fædre. De arbejdede kortvarigt sammen – Tesla som assistent for Edison – og afskyede derefter hinanden resten af deres liv.

Edison var en dygtigere til politik, markedsføring og forretninger end Tesla og det er nok medvirkende til at vi mest husker ham og hans præstationer. Han fik over tusind patenter for sine opfindelser og brugte dem i høj grad til at blokere for konkurrenter. På trods af alle hans successer lykkedes det ham dog ikke at stoppe udbredelsen af vekselstrøm (AC) i konkurrence med jævnstrøm (DC), hvor han selv sad på en række vigtige patenter. Det var en af de gange hvor Tesla vandt, da han der havde fundet den rigtige forretningspartner. Hvis man vil læse en historie om hvor langt man i sager om penge om magt vil gå, og hvor mange lidelser man vil påføre andre, skal man bare læse om Edison’s “War of Currents.”

Edison’s og Tesla’s indstilling til arbejde og udvikling kommer klart til udtryk i tre citater fra dem:

Genius is one percent inspiration and ninety-nine per cent perspiration

I have not failed 700 times. I have not failed once. I have succeeded in proving that those 700 ways will not work. When I have eliminated the ways that will not work, I will find the way that will work

— Thomas Edison

If Edison had a needle to find in a haystack, he would proceed at once… to examine straw after straw until he found the object of his search. I was a sorry witness of such doings, knowing that a little theory and calculation would have saved him ninety per cent of his labor.

— Nikola Tesla

Sandheden er naturligvis at en kombination af begge dele er det bedste – en solid teoretisk baggrund og arbejdsindsatsen til at udføre det i virkeligheden.

Advertisement
This entry was posted in Development and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.