Harry Potter kan selv

J.K. Rowling – eller rettere blot Joanne Rowling, hvilket er hendes fulde navn, er uden tvivl en gigant i bogmarkedet med over 400 millioner bøger solgt. Med Pottermore gør hun nu alle læsere og sandsynligvis også hele forlagsbranchen en kæmpe tjeneste: Hun viser at DRM ikke er nødvendigt.

DRM, Digital Rights Management, er et fejlagtigt forsøg på at sikre indtjeningen til primært forlag eller medievirksomheder, og naturligvis forfattere, musikere og andre kunstnere. Pointen er at kun brugere der har fået særlige rettigheder er i stand til at anvende et bestemt medie, f.eks. læse en bestemt e-bog.

For at det kan lade sig gøre skal e-bogen krypteres mere eller mindre effektivt, brugeren skal have et digitalt rettighedscertifikat fra forlaget og brugeren skal anvende en e-bogs læser der kan afkode indholdet med et korrekt certifikat.

Problemerne opstår når der et eller andet sted undervejs opstår et hul i denne kæde. Det kunne f.eks. være at brugeren mister eller ikke kan overføre sit certifikat, eller ved at e-bogs læseren ikke længere kan skaffes. Derudover skal DRM i sin natur forhindre brugeren i en række handlinger.

Husk i øvrigt på at brugeren i disse tilfælde er en kunde.

Her kommer Rowling så og erklærer at DRM ikke er nødvendigt: E-bøger solgt gennem Pottermore vil være tilgængelige til stort set alle e-bogs læsere og der vil ikke være nogen kopibeskyttelse.

Udover at Rowling i øvrigt også dermed skærer et mellemled væk fra handlen og teoretisk kan opnå hele fortjenesten selv, viser hun at hun regner med at en tilstrækkelig stor del af hendes læsere vil købe e-bøgerne frem for at skaffe piratkopier.

Piratkopierne vil naturligvis fortsat eksistere og der er ingen tvivl om at der vil blive distribueret mange kopier af disse e-bøger. Men der er to ting der taler for at der stadig vil være et betydeligt salg via Pottermore:

  1. Generelt ønsker folk at være ærlige og overholde lovgivningen
  2. Det er nemmere og mindre risikabelt at gå til Pottermore.com end at prøve at finde en piratkopi

Og, for at citere Joe Wikert’s kommentar, hvis det ikke er nødvendigt med DRM på Harry Potter bøgerne, hvorfor er det så nødvendigt på andre?

Læs i øvrigt Tim O’Reilly’s “Piracy is Progressive Taxation…” artikel helt tilbage fra 2002.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Security og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Harry Potter kan selv

  1. Pingback: O’Reilly og e-bøger | Hennings blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.