Ingen adgang for nysgerrige

Som beskrevet et antal gange tidligere, så vil mediers anvendelse af paywalls højst sandsynligt medføre en mindre indtjening. Scott Adams’ har i Dilbert en udmærket observation.

Det er uden tvivl en reaktion fra de etablerede mediers side der mangler en forretningsmodel der passer til verdenen efter 1991. Ikke sådan at der f.eks. ikke kan være aviser i fremtiden – det viser f.eks. JP/Politikens Hus med al tydelighed. Modsat har det vist sig at nyheder i sig selv ikke kan sælges, ligesom magasin-light tillæg har svært ved at finde et marked.

Grænsen ved 1991 er nok arbitrær. Den er valgt ud fra den første offentlige adgang til websites. Grænsen kunne lige så vel være 1993 (Mosaic browseren), 1995 (dial-up forbindelser sælges til private), tidligere (internet, generelt) eller senere. Pointen er at verden har forandret sig og medierne endnu ikke har fundet en forretningsmodel der passer til den.

Paywalls er et forsøg på at skabe en kunstig begrænsning af udbud således at efterspørgslen overstiger dette. Problemet er blot at kunstige begrænsninger af digitale udbud historisk set ikke virker.

Enten kendes de ulovlige, ud fra betragtninger om fri konkurrence, eller også opstår der et marked for pirater. Alle forsøg på at begrænse udbredelse af digitale udbud har fejlet indtil videre og der er ikke fundet en grundlæggende ny model, endnu.

Til gengæld vil det bedste tidspunkt at starte en netavis på være, når alle de andre aviser lukker deres brugere ude med paywalls.

Dette indlæg blev udgivet i Kommunikation og tagget , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Ingen adgang for nysgerrige

  1. Pingback: Harry Potter kan selv | Hennings blog

  2. Pingback: Endnu en paywall | Hennings blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s