Hvis dette er sandt skal jeg have et nyt kamera

Lytro, tidligere Refocus Imaging, er efter sigende på vej med det første light field kamera til forbrugere. Light field kameraer, eller plenoptiske kameraer, er det største gennembrud i fotografering siden Nicéphore Niépce tog det første permanente billede i 1826.

Konceptet strider imod min forståelse af billeder, selvom jeg på overfladen kan værdsætte matematikken bag: Ved at opfange ikke bare den samlede lysmængde i bestemte frekvenser (typisk rød/grøn/blå) på et antal punkter i et plan (i dag på CCD chips, for et par år siden på fotografisk film) men også at opfange retningen på lyset, vil der være tilstrækkeligt med informationer til senere at fokusere billedet som ønsket.

Som i eksemplerne på Lytro’s hjemmeside, eller f.eks. de to billeder her ovenfor, hvor der er fokuseret på henholdsvis forgrund eller baggrund af det samme billede.

Kort sagt betyder det at billedet kan bearbejdes i en hel ny dimension efterfølgende, alt sammen blot ved at arbejde med de data der er indsamlet. Og det uden at billedet var fokuseret da det blev taget.

Et sådant fysisk kamera kan potentielt i øvrigt være væsentligt simplere end de kameraer vi bruger i dag, idet hele fokuseringen, manuel eller automatisk, kan fjernes. Den funktionalitet skal så håndteres på vores computere med software, f.eks. i Photoshop eller i en kommende applikation direkte på mobiltelefonen.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Udvikling og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s