Hvem er bange for Jakob Nielsen?

Jeg har oplevet igennem mange år en meget kraftig afstandtagen til Jakob Nielsen og hans arbejde med usability. Modstanden kommer kraftigst fra designere og det er nok ikke underligt, for Nielsens arbejde, sammen med sine kolleger i Nielsen Normann Group, handler i bund og grund om at lægge grænser for designernes udfoldelser.

Ikke desto mindre handler grænserne om at skabe designs der faktisk virker i modsætning til at (kun) være flotte eller imponerende. “Virker” er her defineret som at gøre brugeren i stand til at opnå formålet med hans besøg på hjemmesiden; finde informationer, købe en vare, tilmelde sig nyheder etc.

Modstanden er nogen gange formuleret som et angreb på det design Jakob Nielsen har på hans egen hjemmeside, useit.com, der da heller ikke hverken kønt eller imponerende. Det er dog at afspore debatten og faktisk viser det sig at mange af dem der er modstandere af Jakob Nielsens konklusioner mere er det på grundlag af deres opfattelse af hvad reglerne går ud på end hvad de faktisk indeholder.

Nielsen Normann Group gør i modsætning til denne kritik meget ud af at kvantificere deres undersøgelser; faktisk at teste deres påstande.

Der er uden tvivl steder hvor der er begået fejl i undersøgelserne men generelt er billedet at Nielsen Normann Group går til deres opgave videnskabeligt.

Hvorfor så den store modstand?

Prøv at læse et af de nyeste referater af deres undersøgelser, om internationale sites eller f.eks. artiklen om britisk og amerikansk engelsk (bemærk i øvrigt at der findes flere varianter af engelsk).

Der er meget der virker indlysende men indtil der faktisk er nogen der har undersøgt det, ved vi ikke om det bare er en overbevisning eller om det er fakta.

Hvorfor så den store modstand?

It is difficult to get a man to understand something when his job depends on not understanding it.

– Upton Sinclair

Kan det være så simpelt, og så negativt? Eller er det fordi kreative mennesker – og her taler jeg om alle der udfører kreativt arbejde i bred forstand – naturligt baserer der arbejde på instinkter?

Det er utvivlsomt et område der kan undersøges mere.

This entry was posted in Development and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.