MSkype

Tre meget forskellige syn på Microsoft’s 8½ milliarder dollars opkøb af Skype:

Mini-Microsoft (en anonym chef i Microsoft) der mener at det er en meget dyr adgang til en masse brugere.

Ben Horowitz (investor der nu kan se sin investering i Skype i 2009 firedoblet) der forklarer hvorfor han selv og sine partnere mente Skype opkøbet var en god ide i 2009 og hvorfor virksomheden nu er endnu mere værd.

Doc Searls (en af de fire forfattere til “The Cluetrain Manifesto“) bemærker at der nu helt sikkert vil være tre teknologi-silo på smartphone området: Google/Android, Apple/iPhone og Microsoft/Nokia/Skype. Searls minder os også på at Facebook endnu ikke har vist hvad de egentlig vil på mobilmarkedet.

Tre meget forskellige syn på sagen. Horowitz’ oplysninger om antallet af nye Skype brugere, selv efter Google Video Chat og Apple’s Facetime på iPhone / iPod Touch blev lanceret er interessante, men på den anden side er det en meget stor sum penge for at få kontrollen med et netværk.

Microsoft’s vilje til at betale den sum penge kan også være udtryk for desperation i forhold til det meget vigtige mobilmarked. Alliancen med Nokia og nu endelig en mulighed for at en velfungerende Skype klient til Windows Phone kan vise sig at være alle pengene værd. Men som andre har bemærket var Windows Live Messenger jo allerede på vej til Windows Phone, med IM, audio og video chat.

Det er heller ikke fordi Skype nogensinde har været en god forretning, udover for investorerne. Til gengæld må man konstatere at Skype har 3 styrker: Mange brugere (170 millioner aktive brugere), en solid placering i enterprise markedet (som er essentielt for Microsoft) og ikke mindst så er Skype det største ikke-telefonselskab indenfor internationale samtaler.

Og så kan opkøber også være defensivt. Rygterne siger at Google var i gang med at se på at købe Skype, dog for et noget lavere beløb.

Jeg må indrømme at jeg ikke tog lang tid om at forestille mig hvilke vanskeligheder vi Skype-brugere ville møde om 2-3 år når Microsoft’s licensstruktur er lagt ned over tjenesten. Don Marti nåede at skrive det før mig:

Really, this is good news. While users are trying to figure out whether to download “Skype Live Small Business Edition” or “Skype For Windows Professional Platinum 7.0”, some startup will eat their lunch.

This entry was posted in Development and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to MSkype

  1. Jesper Stein says:

    Interessant udvikling, men jeg har svært ved at se hvordan Microsoft skal tjene penge på dette køb. Hvis de begynder at tage penge for ydelsen, så flygter brugere blot til en anden tjeneste. Jeg tror ikke man skal undervurdere brugeres evne til at omstille sig hvis de ikke er tilfredse… Men sjov tanke med “MSKYPE”. Jeg var mere ude i en sammenlægning af Lync og Skype…SKYNC måske :)

  2. Pingback: Kompleksitet | Hennings blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.