Et open source gennembrud

Efter flere år med forskellige tilløb er der endelig kommet et gennembrud indenfor Open Source Hardware: Open Compute Project.

Skabt af Facebook men allerede nu med deltagelse af Rackspace og måske snart af Dell og HP, er det et projekt der prøver at udvikle den mest optimale måde at drive store datacentre på. Indtil videre har Facebook derigennem offentliggjort hvordan deres datacenter er bygget op, lige fra design af motherboards og strømforsyninger over køleanlæg til indretning af skabe.

Datacentre prøver at give mest mulig performance i forhold til alle andre omkostninger, herunder forbrug og indretning. Dermed er strømforbrug – der koster dobbelt idet strøm brugt i en server giver varme der skal afkøles med mere strøm – en meget vigtig post og alle de øvrige designs må forsøge at nedbringe forbruget.

Samtidig er datacentre bygget op omkring bevidstheden om at hardware på et eller andet tidspunkt fejler og at de enkelte dele skal kunne udskiftes. Det kan være det er en hel computer der skal skiftes men det er underordnet, hvis datacentret er designet korrekt.

Open Source Hardware har hidtil været småting, f.eks. bygget med Arduino kredsløb. Dert har været tilløb til noget større men intet overhovedet i stil med hvad Facebook her har startet.

Selvom den lille IT afdeling næppe har brug for servere i denne klasse så er der mange udbydere på Cloud markedet. Med denne indsats er der mulighed for at de alle bliver klogere og driften kan optimeres yderligere. Nu mangler vi bare at Google og ikke mindst Amazon kommer med deres input.

Dette indlæg blev udgivet i Udvikling og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s