25 år men hvad med fremtiden?

Den 20. november 1985 blev Microsoft Windows 1.0 lanceret og det er dermed 25 år siden i dag.

Eller rettere, Windows 1.0 hed “Windows Premiere Edition” hvilket ikke er værre eller bedre end “Windows Vista”. Microsoft supporterede Windows 1.0 til og med d. 31. december 2001, altså over 15 år.

Jeg selv oplevede først Windows fra v. 3.1, der er næsten 7 år yngre. Fra omkring dette tidspunkt og til i dag har Windows været dominerende blandt operativsystemer og er pt. brugt på 9 ud af 10 computere. Det inkluderer dog ikke mobile enheder…

I august 1995, ja helt fra starten, blev jeg daglig bruger af Windows med Windows 95 særligt sammen med Micrografx ABC Graphics Suite der udnyttede multitasking og multithreading helt fantastisk.

Nu da Ray Ozzie, der overtog posten som Chief Software Architect hos Microsoft efter Bill Gates, har forladt Microsoft, har han offentliggjort et af hans sidste dokumenter skrevet i Microsofts regi, “Dawn of a New Day“. I det dokument opsummerer han Microsofts position og situation i dag og hvilke udfordringer organisationen og virksomheden står overfor. Særligt med fokus på continuous services og connected devices.

Men Microsoft har andre problemer og for en gang skyld virker det som om Steve Ballmer har indset det: I et interview forklarer han at næste version af Windows (v. 8?) vil være deres mest risikable satsning nu. Hvorfor?

Fordi det kan være at vi til den tid slet ikke interesserer os for operativsystemet. Mere og mere trafik flyttes til mobile enheder og særligt til systemer der er enhedsuafhængige. Disse systemer bliver allerede i dag udviklet i HTML5, altså uden Flash, Silverlight, Java eller .NET, for de skal jo fungere på tværs af alle enheder.

Og så er det grundlæggende underordnet hvilken platform, fysisk eller operativsystem, brugeren anvender. I virkeligheden bliver internet til en platform i sig selv, et operativsystem sådan som Tim O’Reilly har talt om længe (“The State of the Internet Operating System” og “Part Two: Handicapping the Internet Platform Wars“).

Advertisement
This entry was posted in Development and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 25 år men hvad med fremtiden?

  1. Pingback: Surface, Nokia og Microsoft | Hennings blog

  2. Pingback: Windows 10 er stadig et dumt navn | Hennings blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.