Udviklere eller brugere

Som jeg nævnte i artiklen “Apples App Store strategi” lægger Apple op til ændringer i forhold til hvilke teknologier der kan udvikles med til Mac i fremtiden. Som det ser ud pt. lukker de ikke af for andre – de applikationer skal blot installeres som før i tiden – men fokus bliver helt klart på de applikationer der kan komme ind i deres App Stores. Om det så er til håndholdte enheder eller rigtige computere.

Nu er jeg ikke selv Mac bruger og er aldrig blevet grebet af den jubel Mac brugere har haft for platformen. Til gengæld har jeg en iPod Touch som jeg er meget glad for og som jeg faktisk fik som en gave af min hustru fordi jeg havde fablet så meget og længe om en af mine kollegers. Jeg kender godt begejstringen man kan have for Apple produkter.

Begejstringen skyldes at de laver fantastisk gode produkter; lækre, gennemførte og færdige.

Apple har i lang tid præsteret at komme med de produkter markedet kunne bære. Og der er ingen tvivl om at iPhone App Store har været medvirkende til at drive iPhone platformen (iOS) meget videre end det ellers var muligt. Grundlaget var blot at iPhone allerede var et fantastisk godt produkt og Apple har siden været meget fokuseret på at holde iPhone App Stores indhold strømlinet og “rent“.

Jeg har tidligere skrevet om Apples begrundelser for at holde Flash væk fra iOS platformen men på den anden side er det svært ikke at anerkende at Apple står 100% bag HTML5. Apple kan næppe tildeles den største skyld for at HTML5 video er blevet et potentielt problem.

Uden Java?

Men hvad nu når Java ikke længere er med i grundinstallationen på Mac? Enhver udvikler vil nemt kunne installere Java og selvom man ikke kan lave applikationer i sproget til Mac App Store vil man stadig kunne lave og distribuere / sælge applikationer ad de eksisterende kanaler.

Risikoen er blot at udviklere fremover vil føle sig som andenrangsborgere på Mac platformen.

Microsoft ramte rigtigt helt tilbage i starten af deres udvikling af Windows platformen. Brugere var vigtige men brugerne målet, ikke midlet. Midlet var udviklere og udviklere skulle tiltrækkes til Windows platformen ved at gøre det nemt at skabe applikationer dertil. DDE / OLE / COM / .NET teknologierne var og er måden de har tiltrukket udviklere på:

Ved at skabe et åbent økosystem for udvikling fik Microsoft skabt en netværkseffekt som både tiltrak nye udviklere og som gjorde det vanskeligt for udviklere at forlade Microsoft platformen igen.

Efterfølgende tiltrak alle disse udviklere brugere i og med at de applikationer brugerne efterspurgte var skabt.

Spørgsmålet er derfor om en Mac App Store vil kunne tiltrække flere udviklere end der vil blive irriterede over nu ikke længere at være blandt dem Apple ser som sine egne. I modsætning til iPhone App Storen er der tale om udvikling til et modent marked der højst sandsynligt kun vil kunne forblive samme størrelse i dag eller måske vil blive mindre sammen med antallet af bærbare computere.

Hvorhen?

Og hvis udviklerne forlader Mac platformen, hvor vil de så bevæge sig hen? Nogen nævner Ubuntu men selvom Linux desktoppen har været i vækst ser jeg ikke selv det som en realistisk vej.

Det er snarere web platformen vi vil se udviklerne bevæge sig imod.

Grunden er simpel: Mens smartphones mere og mere er altid-online og HTML5 browsere bliver bedre og bedre er der en platform der tillader udviklere at have kode der er nem at distribuere (læg det online), nem at opdatere (et centralt sted) og kan køre på alle enheder (sådan da). I stedet for udvikling til den mest populære mobiltelefon kan der udvikles til mange på en gang.

Er det rigtigt vil både Mac OS X, Ubuntu, Windows, iOS, Android og så videre blive mindre relevante. De vil i stedet for at være platformen man udvikler til overgå til at være systemet der tillader adgang til den store fælles platform, internet.

Windows Store

Det skal i øvrigt også bemærkes at rygterne svirrer om at Windows 8 også får en App Store, en “Windows Store”. I betragtning af at Microsoft allerede har prøvet at køre noget tilsvarende i årevis – hvem kender den? – er vi flere der ikke spår den ide store chancer. Microsoft virker pt. ikke som en virksomhed der kan føre sådan et langvarigt projekt igennem med det kommitment det kræver. Tænk på at Microsoft Kin kun fik 6 uger på markedet efter årevis af udvikling og omkostninger i milliardklassen.

This entry was posted in Development and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Udviklere eller brugere

  1. Pingback: Har Microsoft fat i mobilmarkedet? | Hennings blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.