Video i HTML5

HTML5, et fantastisk fremskridt for markup til nettet, er hæmmet af et par ting:

  1. En masse tidligere browsere understøtter ikke HTML5 og en del nyere browsere understøtter det endnu ikke fuldt ud
  2. Video understøttelsen vil være fragmenteret

Ad 2) er specielt generende fordi det måske kunne være undgået, men en kombination af frygt og en mulighed for at udnytte en fragmentation markedsmæssigt har gjort at video understøttelsen ikke bliver optimal.

Konkret skyldes fragmenteringen af W3C’s working group for HTML5 valgte ikke at specificere hvilke(t) codec video understøttelsen skulle gælde.

Der er ingen tvivl om at pt. giver h.264 en bedre komprimering, både med hensyn til kvalitet, størrelse og hastighed, end Ogg Theora. Men hvor Ogg Theora er et åbent format er h.264 dækket af en række patenter, der administreres af MPEG-LA.

Apple har argumenteret for at et bestemt codec ikke skulle defineres i HTML5 standarden da man ikke på forhånd kan sige hvilke codecs der vil passe til bestemte enheder i fremtiden. Der er en vis logik i det argument men det virker ikke korrekt i forbindelse med netop en standardisering.

Den primære begrundelse har været at selvom der ikke er nogen kendte patenter der dækker Ogg Theora så er der ingen der ved hvilke patenter der kunne dække dele af formatet. Der er i hvert fald nogen kritik af dette argument.

Derfor er der i HTML5 standarden ikke angivet noget bestemt codec til video understøttelse.

MPEG-LA har meddelt at de ikke vil opkræve licens for distribution af gratis video over Internet. Denne meddelelse blev modtaget med stor glæde men en nærlæsning af meddelelsen viser at der er mange undtagelser. Læs “Free as in smokescreen” (via O’Reilly Radar) for en hurtig kritik.

Mozilla har da også forklaret at de ikke vil inkludere h.264 videoformatet i Firefox browseren, der har over 20% af markedet. Grundene er mange, ikke kun det millionbeløb de selv skulle betale, og en af de vigtigste er, at selvom de inkluderede h.264 ville det ikke kunne gælde for de mange andre projekter der bygger videre på Mozilla’s kode.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Development og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Video i HTML5

  1. Pingback: Udviklere eller brugere | Hennings blog

  2. Pingback: 2 versioner af HTML5 | Hennings blog

  3. Pingback: HTML5 problemer | Hennings blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s