GPL og afledte værker

Jeg behandlede kort de juridiske udfordringer ved GPL (dengang version 2) afsnit 2 og afledte værker i min afhandling på jura. Min konklusion var at FSF’s fortolkning af deres egen licens var bredere end der juridisk kan være grundlag for og i den forbindelse var striden mellem DIYthemes og WordPress her i sommers interessant.

Hvis man vil høre og læse om forløbet kan det gøres her:
http://mixergy.com/chris-pearson-matt-mullenweg/
http://ma.tt/2010/07/syn-thesis-1/
http://blogigs.com/thesis-theme-goes-gpl/
http://ma.tt/2010/08/syn-thesis-3-switchers/
(jeg blev først klar over striden via dette indlæg på O’Reilly Radar)

Kort fortalt har DIYthemes udviklet et theme til WordPress som de sælger under en proprietær licens. Folkene bag WordPress, Automattic, har licenseret WordPress koden under GPL v. 2. Som FSF må formodes at mene har Automattic den opfattelse at afledte værker inkluderer “plugins” / “themes”. Det var DIYthemes oprindeligt ikke enig i men har siden valgt delvist at trække i land.

DIYthemes har nu valgt at licensere deres produkt som to dele. En del er selve integrationen med WordPress og den vil fremover være licenseret under GPL. Den anden del er stadig proprietær. Umiddelbart er det svært at finde informationer om hvordan opdelingen præcist er foretaget og hvilke kriterier der er valgt. Det giver indtrykket af en studehandel som vi desværre nok ikke bliver klogere af.

Den konkrete sag har tilsyneladende også handlet om kode der decideret er kopieret fra WordPress og i det omfang denne kode er af tilstrækkelig vægt kan der ikke være meget tvivl om at de har juraen på deres side.

Tilbage til FSF’s egen fortolkning af GPL v.2 så fastholder jeg min kritik. Jeg mener at der ligger et problem i at lade grænsen ligge et sted i kompleksiteten af kommunikation mellem to programmer; udveksles simple data er der ikke tale om et afledte værk hvorimod udveksles komplekse data er der tale om et afledte værk.

Ville et tilpas kompliceret API påvirke resultatet af denne fortolkning? Ville et udokumenteret men reverse-engineered API påvirke resultatet?

Min afhandling kan i øvrigt købes eller downloades via Lulu (også som ebog) eller Amazon.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Software licenses og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s